Ilmalämpöpumppu voi säästää sinulle satoja euroja vuodessa
— Jos tiedät, mitä olet hankkimassa.

Mikko Välimäki, LVIS-asentaja
Hyvä lukija, onko talossasi öljy- tai sähkölämmitys?
Tiesitkö, että äskettäin suoritetussa tutkimuksessa ilmalämpöpumppu säästi pientaloissa keskimäärin 3 000 kilowattituntia vuodessa.
Tämä tarkoittaa että suorasähkölämmitteisessä talossa sähkölasku voi pienentyä jopa kolmasosalla!
Esimerkiksi, ilmalämpöpumpulla voit säästää 400–600 euroa vuodessa, jos asut 100–150 neliön suorasähkölämmitteisen talossa ja sähkölaskusi on 1 200 – 1 800 euroa vuodessa.
Mieti, mitä voisit tehdä tuolla säästyvällä rahalla?
Älä kuitenkaan heti syöksy pumppukauppaan. Sitä kuinka tehokas ilmalämpöpumppu on sinun kodissasi, ei voi suoraan laskea asuntosi neliöiden määrästä. Valitettavasti.
Tämä opas on tehty sinulle, jotta saisit käsityksen laitteen ostossa tarvittavista perusasioita − ja miksi Suomessa on myyty jo yli 600 000 ilmalämpöpumppua.
Tämä opas vastaa esimerkiksi kysymyksiin:
- Kannattaako sinun hankkia ilmalämpöpumppu?
- Milloin ja miten saat parhaimman hyödyn ilmalämpöpumpusta?
- Voitko käyttää pumppua esimerkiksi autotallissa tai kesämökillä?
- Kuinka ison avun allergikot saavat pumpusta?
- Aiheuttaako laitteen käyttö sinulle ylimääräistä työtä?
- Voiko pumpusta olla sinulle jotain haittaa?
Lisäksi löydät vastauksia moneen muuhunkin tärkeään asiaan. Jatka lukemista, ole hyvä...
Miten on mahdollista, että kone voi tehdä pakkasesta lämmintä ilmaa?

Ilmalämpöpumpussa on sisä- ja ulkoyksiköt, jotka yhdistetään toisiinsa kylmäaineputkilla. Kuva: SULPU
Tämä nerokas tekniikka on tuttu jääkaapeista ja pakastimista.
Näin se toimii: ulkona ilmalämpöpumpun kylmäaine muuntuu nesteestä höyryksi ja sitoo voimakkaasti lämpöä itseensä. Kun höyry puristetaan kovempaan paineeseen, se lämpenee vielä lisää. Sisätiloihin siirtämisen jälkeen höyrystetty kylmäaine lauhtuu taas nesteeksi ja luovuttaa lämpöenergian talon lämmitykseen.
Tällä tavalla sisäilmaan voi siirtää lämpöä jopa −25 asteisesta pakkasilmasta. Usko tai älä, mutta teoriassa lämpöenergiaa on ulkoilmassa aina absoluuttiseen nollapisteeseen (−273.15°C) saakka.
Jäähdytyksessä ilmalämpöpumppu toimii toisinpäin ja samalla tavalla kuin jääkaappi, eli se siirtää sisäilmaan kylmennyttä ilmaa.
Nyt tulee tärkeä kohta.
Kun valitset oikean tehoista ilmalämpöpumppua, se on hyvä tehdä yhdessä valtuutetun asentajan tai ammattitaitoisen myyjän kanssa.
Hän osaa laskea asuntosi lämmön tarpeen ja arvioida kuinka hyvin lämpö pysyy talon sisällä. Näihin seikkoihin vaikuttavat muun muassa talon koko, ilmastointi ja huoneiden ja ikkunoiden määrä.
Samalla voitte käydä lävitse asuntosi mahdollisia tiivistystarpeita.
Jäähdytystehoa laskettaessa huomioitavia kohtia ovat muun muassa sauna, valaistus, ikkunoiden suunta ja koko, kodinkoneet sekä tietysti asukkaiden lukumäärä.
Vaadi oikeat energiamerkinnät
Ilmalämpöpumpun vuosihyötysuhde ilmoitetaan lyhenteellä SCOP (vanha muoto on COP) ja se kertoo, kuinka tehokkaasti kuluttamasi sähköenergia saadaan muutettua lämpöenergiaksi. SCOP lasketaan erikseen neljälle eri lämmityskaudelle.
Esimerkiksi “SCOP 4” tarkoittaa, että yhdellä kilowatilla sähköä saadaan neljä kilowattia lämpöä.
Eli suuri luku kertoo energiatehokkuudesta.
Lisäksi EU on ystävällisesti määrännyt, että ilmalämpöpumpuilla tulee olla oma energiamerkintänsä. Olet varmasti nähnyt niitä kodinkoneliikkeissä – siis ne eriväriset nuolet energialuokkamerkintöineen, kuten A++…D.

Näillä tarroilla kuluttajan olisi siis tarkoitus ymmärtää helpommin pumppujen erilaisia teho- ja hyötyarvoja.
Totta puhuen, nuo tarrat ja merkinnät eivät kerro laitteen toimintakyvystä Suomen oloissa paljoakaan, jos niissä ei ole ilmoitettu oman ilmastovyöhykkeemme mukaisia arvoja (kuten oheisessa kuvassa).
Kun vertailet energialuokkia, kiinnitä erityistä huomiota laitteen markkinoijan ilmoittamaan ilmastovyöhykkeeseen – se on usein Strasbourgin lämmössä kylpevien direktiivinikkarien oma vyöhyke eikä vastaa omaa talvi-ilmastoamme millään tavalla.
Ammattitaitoinen asentaja tai myyjä osaa suositella juuri sinulle ja ilmastoomme sopivaa laitetta.
Ilmalämpöpumpuille on myös oma jäähdytyksen hyötysuhteen ilmaisin SEER eli jäähdytyksen vuotuinen kylmäkerroin. Mitä korkeampi luku, sitä energiataloudellisempi laite on.
Esimerkiksi “4 SEER” tarkoittaa, että yhdellä sähköverkosta otetulla kilowatilla on tuotettu 4 kilowattia jäähdytystehoa.
Varmista, että valitsemasi laitteen SEER on vähintään 3,6.
Ota kuitenkin huomioon, että ilmalämpöpumppua ei kannata käyttää talosi ainoana lämmönlähteenä.
Hyväkään laite ei pysty tuottamaan tarpeeksi edullista lämpöenergiaa, kun lämpötila alkaa olemaan −20...−25 asteen alapuolella. Silloin pumpun ylläpitokustannukset ovat suunnilleen samat kuin suoralla sähköllä. Uusimmilla pumppumalleilla toimintatakuu yltää jopa -35 asteeseen.
Samoin lämmöntuotannon katkaisee ajoittain laitteen jäätymisenestoautomatiikka, jolloin pumpun ulko-osaan kertynyt jää sulatetaan pois.
Eikö jäähdytys syö lämmityssäästöjäni?

Ilmalämpöpumppua voi käyttää myös toisinpäin, eli jäähdytykseen kesähelteillä. Se myös poistaa sisäilmasta kosteutta, joka tekee olosta vieläkin miellyttävämmän. Liika kosteus on haitallista myös rakennukselle.
Jäähdytys tietenkin syö talven aikana saatuja lämmityskulujen säästöjäsi, mutta oikein ja kohtuudella käytettynä hävikki on minimaalista.
Tässä pieni säästövinkki:
Voit kokeilla käyttää pelkkää ilman kosteuden poistoa ja kytkeä viilennyksen päälle vasta jos kosteudenpoisto ja ilman kierrättäminen ei riitä.
Lämpötilaa ei tarvitse tiputtaa kuin muutaman asteen, joka yleensä riittää taittamaan pahimman kuumuuden.
Huomio allergikot!
Tiesittekö, että ilmalämpöpumpuissa on monipuoliset ilmansuodatusominaisuudet?
Kaikista laitteista löytyy karkea perussuodatin, joka poistaa sisäilmasta muun muassa pölyä ja muita leijuvia epäpuhtauksia.
Eikä tässä vielä kaikki.
Paremman laatuluokan ilmalämpöpumpuissa on aktiivihiilisuodatin tai mikrosuodatin, jotka suodattavat siitepölyä, sieni- ja homeitiöitä sekä mikrobeja. Aktiivihiilisuodatin poistaa tehokkaasti sisäilmasta epämiellyttäviä hajuja. Lisäksi paremmissa malleissa on myös sähköinen plasmasuodatin, joka kerää tavallisia mekaanisia suodattimia tehokkaammin pienempiä hiukkasia.
Suodattimet puhdistetaan imuroimalla noin 2−4 viikon välein. Ne on myös joissakin malleissa mahdollista irrottaa ja pestä.
Sitten varoituksen sana.
Ilmalämpöpumppu ei ole ensisijaisesti ilmanpuhdistin. Jos asuntosi sisäilmasta on mitattu kohonneita bakteeripitoisuuksia tai siellä on selviä homeongelmia, lämpöpumppu ei ole ratkaisu.
Samoin, jos jätät laitteen suodattimet puhdistamatta, pumppu voi jopa levittää kotiisi mikrobikasvustoja.
Oikein asennettu pumppu ei aiheuta ongelmia
Paras asennusaika on luonnollisesti kesä, koska silloin laitteen tiiviyskokeet, tyhjiöinti ja muut tarkistukset on helpointa tehdä. Ilmalämpöpumpun asennus kestää normaalisti yhden työpäivän.
Ulkoyksikön asennus voidaan tehdä seinään tai asennusjalustan päälle. Ja nimensä mukaisesti se myös pitää asentaa ulos. Esimerkiksi kellari tai ullakko eivät sovellu ilmalämpöpumpun käyttöön. Ulkoyksikköä ei saa myöskään eristää tai koteloida tiivisti.
Laitteen sijoittamisesta löydät lisää tietoa alempaa kohdasta “Sijoittaminen”. Myös melutasot on käsitelty jäljempänä.
Pumpun lämmityskautena höyrystimeen kerryttämä kondenssivesi poistetaan ulkoyksikön pohjasta, jolloin on tärkeää huolehtia sen johtamisesta viemäriin tai ainakin poispäin rakennuksesta. Pitkäaikainen valumavesien rasitus voi aiheuttaa jopa kosteusvaurioita talon sokkelissa.
Kuten kaikki ulkoseinään tehtävät aukot, myös ilmalämpöpumpun läpivientien paikat on valittava huolella ja tiivistettävä asianmukaisesti.
Asennus kerrostaloon tai rivitaloon
Rivi- ja kerrostaloissa ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan aina taloyhtiön lupa.
Syynä tähän on, että ilmalämpöpumppu asennetaan osaksi asunnon ulkopuolelle, joka on taloyhtiön hallinnointialuetta.
Hakemuksessa on oltava tiedot asennustyön tekijästä sekä pumpun asennussuunnitelma. Jos taloyhtiössä on jo asennettu vastaava pumppu johonkin toiseen asuntoon, saat luvan melko varmasti.
Sinun on kuitenkin varauduttava siihen, että et saa asentaa pumppua suoraan seinään. Samoin pumpun ulkoyksikkö ei saa tuottaa käyttöääntä enempää kuin 40 dB, kun parvekelasit ovat auki.
Koska pumppuja on asennettu niin paljon (Suomessa yli 600 000), myös asennusongelmia on havaittu. Esimerkiksi joissakin tilanteissa seinäkiinnitys voi aiheuttaa meluhaittoja.
Tästä lisää alempana.
Ilmalämpöpumpun sijoituspaikka on usein kompromissi
Yleisesti ottaen sisäyksikön on hyvä sijaita mahdollisimman lähellä ulkoyksikkoä − eli ulkoseinää vasten. Tällä tavalla minimoidaan lämpöhävikki ja saadaan ulkoyksikön tuottama lämpöenergia parhaiten käyttöön.
Vastaavasti pidemmät putket haihduttavat enemmän lämpöä kylmäaineen kulkiessa sisäyksikköön. Myös jyrkät mutkat putkissa rasittavat järjestelmää.
Sisäyksikkö
Tämä on tärkeää! Mieti tarkasti sisäyksikön sijoittelu talossasi, koska voit menettää sen hyvät ominaisuudet valitsemalla väärän paikan.
- Käy aina yhdessä asentajan kanssa sopivat sijoituspaikat lävitse.
- Varmista, että pumpun edessä, päällä ja alla on reilusti tilaa, jotta ilma pääsee leviämään esteettä taloosi. Mahdollisimman keskeinen paikka on paras.
- Ulostulevan ilman edessä ei saa olla mitään estettä ainakaan parin metrin matkalla, koska silloin lämmin ilma alkaa nousemaan ylöspäin.
- Huomioi muut mahdolliset ilmavirtaukset ja lämmitysmuodot, kuten takka. Voit vaikuttaa takan tai uunin tuottaman lämmön tehokkaaseen leviämiseen pumpun oikealla sijoittelulla.
- Älä asenna pumppua paikkoihin, joissa oleskelet usein − kuten olohuoneen sohvan kohdalle.
- Jotta asunnon lämpöteho jakautuisi mahdollisimman tehokkaasti, pumpun tuottaman ilman lämpötila on hyvä asettaa pari astetta keskiarvoa suuremmaksi.
- Jos sinulla on tyypillinen suomalainen puolitoistakerroksinen talo, et välttämättä tarvitse omaa lämmittävää sisäyksikköä yläkerrassa − varsinkin jos ylhäällä on tilaa vain vähän. Viilennys ei kuitenkaan onnistu alhaalta käsin, vaan vaatii toisen yksikön yläkertaan.
- Multisplit-malleissa kahdella tai useammalla sisäyksiköllä voi olla vain yksi ulkoyksikkö.
- Sisäyksikkö tuottaa kesäisin yli litran vettä tunnissa ja se pitää toimittaa pois joko seinän lävitse ulos tai viemäriin. Tässä auttaa, jos yksikkö asennetaan lähelle kodinhoitohuonetta tai vessaa.
- Varmista, että pääset helposti puhdistamaan sisäyksikön.
- Ilmalämpöpumppu ja sen kaukosäädin saattavat häiriintyä liian lähelle sijoitetusta televisiosta tai muista viihdelaitteista.
Hyviä sijoituspaikkoja sisällä ovat:
- Eteisessä ulko-oven yläpuolella tai tuulikaapin oven päällä
- Olohuoneessa terassin oven päällä
- Avarassa tupakeittiössä
Älä asenna ilmalämpöpumppua erilliseen keittiöön, koska rasvainen ilma tukkeuttaa suodattimet nopeasti ja alentaa laitteen tehoa.
Ulkoyksikkö

Entä mihin ilmapumpun ulkoyksikkö kannattaisi sijoittaa?
Jos ollaan ihan rehellisiä, ulkoyksikkö on aika ruma laatikko, eikä ihan ensimmäiseksi sijoituspaikaksi yleensä tule etuoven läheisyys.
Laitetta ei saisi asentaa ala- tai yläpohjaan, kellariin eikä ullakolle − ei siis mihinkään suljettuun tilaan.
Joissakin tapauksissa ulkoyksikkö asennetaan katolle, mutta silloin on erittäin tärkeää johtaa lauhdevesi pois rakennuksesta. Jäätynyt vesi voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa katolla.
Kun asiaa mietitään energiatalouden kannalta, ilmansuunnilla tai auringon kierrolla ei ole merkitystä hyötysuhteeseen kuin kesällä. Silloin pumpun olisi hyvä olla varjossa. Talvella ulkoilman lämpötila on suunnilleen sama talon etelä- ja pohjoispuolella.
Jotta ulkoyksikkö voisi toimia tehokkaasti, sen edessä pitää olla tilaa vähintään kaksi metriä.
Lisäksi sen alle on jätettävä vähintään 50 senttiä tilaa ja etäisyys seinästä on oltava vähintään 10 senttiä. Tämä siksi että pumppu ottaa ilman sisään seinän ja laitteen välistä.
Varmista ettei sadevesi, lumi ja jää pääse putoamaan räystäältä laitteen päälle. Samoin huomioi alueesi yleinen lumentulomäärä, jotta ulkoyksikkö ei pääse peittymään talvella kinoksiin.
Ilmalämpöpumppu päästää esimerkiksi sulatuksen aikana runsaasti vettä ja se pitää johtaa pois talosta ja sokkelista. Jos kohdalla on salaoja, käytä sitä hyväksesi tai johda vesi kourulla kauemmaksi.
Muista myös, että rivi- ja kerrostaloissa pitää aina hakea asennuslupa taloyhtiön hallitukselta ja isännöitsijältä.
Voiko ilmalämpöpumpusta olla haittaa?
Ihan varmasti, jos sitä ei asenna ammattilainen tai se asennetaan väärin. Samoin jos pumppu jätetään oman onnensa nojaan eikä sitä huolleta, käsissäsi on pian suurempi sähkölasku kuin oli tarkoitus.
Varmistu, että pumppusi asentaja on pätevä tekemään työn. Hänellä pitää olla ainakin kylmäainepätevyys sekä sähköpätevyys. Muista että vakuutusyhtiö ja maahantuoja vetäytyvät takuuvelvollisuudesta, mikäli asentajan luvat eivät ole kunnossa.
Tukesin kotisivuilta voit tarkistaa asentajasi kylmäaineluvat.
Ehdottomasti paras ratkaisu on hankkia ilmalämpöpumppu asennettuna, eli Avaimet käteen -periaatteella. Tämä pitää sinut erossa mahdollisista toimittajan ja asentajan välisistä vastuu- ja näkemyserimielisyyksistä.
Lisäksi:
- Tee aina kirjallinen sopimus
- Selvitä takuun sisältö ja mitä se koskee: työtä, laitetta, kompressoria jne.
- Vaadi asentajalta käyttöönotto-opastus ja käyttöönottopöytäkirja, jonka täyttämistä vaaditaan usein ehtona takuulle
- Kysy keneen otat yhteyden ongelmatapauksissa
Tarvitsetko apua oikeanlaisen lämpöpumpun valinnassa?
Kuten huomaat, ilmalämpöpumpun valinnassa ja tehokkaassa käytössä on runsaasti liikkuvia osia.
Jotta saisit irti mahdollisimman suuren hyödyn laitteestasi, tee näin:
Lue tämä opas vielä kerran ajatuksella ja ota sitten yhteyttä LVIS-ammattilaiseen, joka osaa ehdottaa sinulle tarvitsemasi laitekokoonpanon, asennuspaikat ja tekee myös asennuksen. Avaimet käteen -pakettina.
Ok, tiedän mitä ajattelet.
Ja kyllä, myös minulta saat ilmalämpöpumppusi asennuksineen. Haluan lisäksi varmistaa, että laitteesi tuottaa sinulle oikeasti hyötyä ja kestää käytössäsi mahdollisimman kauan.
Siksi saat minulta maksuttoman kartoituskäynnin, jossa käymme lävitse:
- asuntosi nykyiset lämmitysjärjestelmät
- kannattaako sinun hankkia ilmalämpöpumppu
- miten saat parhaimman hyödyn laitteesta
Lisäksi katsomme yhdessä laitteen mitoitukseen, putkistoihin sekä sähkön saatavuuteen liittyviä asioita.
Voit olla minuun suoraan yhteydessä puhelimella 040 779 3447 tai sähköpostilla mikko.valimaki [ät] lampojakylmaasennus.fi (mikko[dot]valimaki[at]lampojakylmaasennus[dot]fi)
Voit myös täyttää yhteydenottolomakkeen, jonka löydät klikkaamalla alla olevaa painiketta.
Jätä tarjouspyyntö tai lähetä viesti
Jos olet kiinnostunut jostain muusta lämpöpumpputekniikasta, voit lukea niistä lisää tältä sivulta.
Tällä hetkellä otan asiakkaita Oulun ympäristöstä Pohjois-Pohjanmaalta ja Etelä-Lapista, mutta ehkä jo tulevaisuudessa muualtakin. Katso lisätietoa täällä.

Kiitos, kun luit tämän oppaan

Toivottavasti pystyin antamaan sinulle jotain hyödyllistä ja kouriintuntuvaa. Koska tekniikka menee koko ajan eteenpäin, pyrin päivittämään tätä ostajan opasta jatkuvasti, jotta saat aina uusimman tiedon hankintasi tueksi. Tervetuloa myöhemmin uudelleen.
Jos sinulle tuli matkan varrella mieleen kysymyksiä, vastaan niihin mielelläni. Ollaan yhteydessä!
Iloisin terveisin,
Mikko Välimäki
Puh. 040 779 3447
Asiakaskokemuksia:
Tyytyväiset maalämpöasiakkaat Oulun Huonesuolla
Syksyllä 2016 tapasimme ensimmäisen kerran ja kartoitimme Mikon/ Lämpö- ja kylmäasennus Välimäki Oy kanssa rintamiestalon lämmitysjärjestelmän uusimista.
Viimeiset 60 vuotta rautaa oli kannettu kellariin ja nyt oli uusimisen aika. Haasteen työhön antoi kellarin mataluus ja kulmien ahtaus. Mikon kanssa löysimme erillisen järjestelmän, joka sopi matalaan kellariin hyvin, kun ns. jääkaappikokoinen järjestelmä oli liian korkea.
Välimäen firmasta löytyi myös apua entisen järjestelmän purkamiseen ja kaikkein vaikeimpana osioon, raudan ylös kantamiseen ahtaissa paikoissa.
Positiivista oli, että tilaajakin sai osallistua omalta osaltaan ns. ryskähommaan.
Kaksi pitkää työpäivää miehet tekivät ja sitten maalämpöä putkistoon. Pari ensimmäistä yötä oli tuskallisen lämmintä, kun vinttiin pakkautui lämpöä yli 25 astetta. Järjestelmää säätämällä optimi löytyi.
Entiset varaavalla yösähköllä lämmittäneet eivät uskaltaneet unelmoida miten tasaisen lämmin vanhasta talosta tuli maalämmöllä. Suunnittelu ja asennus toimivat erittäin hyvin Lämpö- ja kylmäasennus Välimäki Oy:n kanssa. Suosittelemme!
Tyytyväiset asiakkaat, Riikka ja Tuomo Niemitalo


Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?
Jos tarvitset lisätietoa, soita Mikolle ja kysy lisää: 040 779 3447
Lämpö- ja kylmäasennus Välimäki Oy
Pronssikausi 2, 91800 Tyrnävä
Palvelualue Oulu ja lähikunnat
Puh. 040 779 3447
info [ät] lampojakylmaasennus.fi (info[at]lampojakylmaasennus[dot]fi)
Tarjouspyynnöt voit lähettää tämän linkin kautta


Copyright © 2023 Lämpö- ja kylmäasennus Välimäki Oy / Kotisivut: Sivumestari